miercuri, 12 octombrie 2011

Castraveti murati

Sa nu credeti ca am stat degeaba saptamana trecuta. Deloc! Am pregatit tot felul de muraturi pentru iarna si sincer asta e motivul pentru care nu am fost prezenta -cu postari - pe blog. O sa incep prin a va prezenta castraveciorii. Anul trecut mi-au iesit o nebunie...foarte picanti, pe gustul meu, dar cum nu o sa fiu singura care ii mananca am eliminat ardeii iuti, si poate cine stie, imi fac doar mie un borcan cu castraveciori hot!

















Ingrediente: 6 kg castraveti, 4 morcovi, 1 legatura de hrean, 3 capatani de usturoi, 3 legaturi ramuri cu frunze de telina, frunze de visin, 3 linguri boabe de piper, 3 linguri boabe de mustar, 6 foi de dafin

Mod de preparare:
Se spala foarte bine castravetii. Curatam usturoiul si morcovii, le clatim in apa. Ulterior bagam sub jet de apa usturoiul, morcovii, telina si frunzele de visin. Trecem la asezarea castravetilor in borcane. Cele 6 kg de castraveti ar trebui sa va ajunga pentru fix 3 borcane ce au o cantitate de 4,25 litri. Asezam castravetii in borcan pe orizontala in asa fel incat sa incapa cat mai multi. Intercalam printre ei morcovi taiati rondele, catei de usturoi si bucati de hrean. Dupa ce am terminat de asezat castravetii pregatim saramura. Eu folosesc la un litru de apa o lingura cu sare mare. Punem apa la fiert impreuna cu foile de dafin, boabele de piper si de mustar. Cand apa fierbe in clocote oprim, lasam putin sa se linisteasca si apoi cu polonicul turnam peste castraveti. Acoperim castravetii cu telina si frunze de visin si punem capacele, dar nu le infiletam ermetic. Dupa aproximativ 48 ore varsam toata saramura de la castraveti intr-un vas (o sa observam apa tulbure dupa fierbere - este normal - o sa se limpezeasca ulterior), o fierbem timp de cateva minute si apoi o turnam peste castraveti, sigilam definitiv si asteptam... In aproximativ 15 - 20 zile ar trebui sa fie murati.
Acri sa fie si aromati ...

2 comentarii: