vineri, 11 noiembrie 2011

Somon cu sos gorgonzola

Astazi va prezint o reteta deosebita, foarte buna pentru mesele de pranz, dar de ce nu, si pentru cele de seara. Imi place somonul preparat la cuptor si cel afumat la nebunie, dar nu ma omor dupa cel pe gratar, pentru ca mi se pare ca isi pierde din proprietati si devine putin uscat... Sosul de gorgonzola poate fi inlocuit si cu un sos de hrean, ca tot ne imbie Alexandrina la provocari, mai ales pentru acei care nu sunt fani branza cu mucegai.

















Ingrediente: 1 kg somon file, 100 g gorgonzola, 100 ml smantana, 1 lamaie, unt, sare, piper, cimbru; pentru garnitura am folosit legume congelate trase in unt

















Mod de preparare:
Pregatim intai somonul la cuptor. Spalam somonul, il condimentam doar cu sare, piper si cimbru, il punem in tava unsa cu un pic de unt, iar pe fiecare bucata de somon mai punem un cub de unt. Acoperim tava cu somonul cu folie de aluminiu si dam la cuptor pentru maxim 30 minute.
Sosul gorgonzola este unul cu o aroma deosebita si este totodata simplu de realizat. Punem intr-o tigaie un cub de unt. Cand untul este topit adaugam si gorgonzola taiata cubulete. Asteptam sa se topeasca branza, iar apoi adaugam smantana, sare si piper dupa gust. Daca sosul vi se pare prea gras (mie asa mi s-a parut) adaugati zeama de la o lamaie.
Am servit somonul cu acest sos gorgonzola si legume trase la tigaie in unt. Foarte bun!!! Va recomand o alta garnitura la care mi-a stat gandul (dar dura putin mai mult si imi era foame tareee), si anume cartofi copti cu rozmarin.
Pofta buna si o zi minunata!!!

8 comentarii: