joi, 22 decembrie 2011

Quesadilla de post

Astazi sunt foarte fericita! Asa ca mi-am facut si timp sa va scriu pe blog, chiar daca acum sunt ocupata pana peste cap cu julfa pentru Ajunul Craciunului. Motivul pentru care sunt fericita? Am castigat!!! Prima oara in viata mea..la concursul Mos Craciun vine cu daruri de la Pyramis. Ce-i drept nu e locul 1, dar ma multumesc si cu un loc 2.. Asadar, in asteptarea vaselor de la Pyramis va prezint o reteta de post pentru zilele premergatoare Craciunului. Este un restaurant american in Iasi unde se mananca cea mai buna quesadilla (chiar si cea de post), dar reteta propusa de mine este cu putin modificata de ceea ce am servit acolo.

















Ingrediente: 200 g orez, 200 g fasole rosie, 450 g ciuperci, 1 ardei rosu, 1 ardei galben, 1 ardei verde, 1 ardei iute, 1 ceapa, 250 ml suc de rosii, 2 linguri mustar, 4 linguri ulei de masline, sare, piper, curry, rozmarin, cimbru, lipii

Mod de preparare:
Se pune intai orezul la fiert. In acest timp se taie ceapa cubulete si se pune la calit. Taiem ardeii cubulete si le adaugam peste ceapa pana acestia s-au muiat. Eu am folosit fasole rosie la cutie, gata fiarta si doar am adaugat-o peste legume. Se taie ciupercile feliute, se adauga impreuna cu fasolea peste ardei si ceapa. Stingem cu sucul de rosii pe care il amestecam in prealabil cu mustarul si condimentam dupa gust. Cand legumele sunt facute bine se adauga orezul amestecand bine. Mai tinem pe foc pret de cateva minute cat sa se intrepatrunda aromele cu orezul si dam deoparte. Se pune compozitie in lipie, se ruleaza si acestea fiind spuse va doresc pofta buna! Lui Raducu i-am adaugat si niste bucatele de piept de pui - asa cum se vede in poze - pentru ca el nu se satura numai cu legume...
O seara placuta!


joi, 15 decembrie 2011

Crabi fierti cu sos si paste

De cand am vazut in oferta de la Carrefour crabi am ramas cu gandul la ei si am zis ca trebuie neaparat sa incerc sa fac asa ceva. Mi-am spus, ce poate sa fie asa de complicat? Si nu a fost, pana in momentul in care ne-a revenit placuta sarcina sa-i devoram. De buni au fost buni, dar au asigurat totodata si distractia pe toata seara de acum cateva zile. Asta pentru ca nu am avut instrumentele necesare pentru a-i manca si ne-am folosit manutele, cutite, linguri, un patent si o foarfeca de taiat puiul pentru a scoate carnita. Comentariile de la masa (citez dintr-un mare clasic in viata - Radu-  sunt buni la meci in loc de seminte, intr-un meci cu prelungiri poate mananci 2 crabi), bucatile de crab care zburau in toate directiile (mi-a sarit un cleste de era sa-i scot Alinei un ochisor frumos albastru), Momo care alerga prin bucatarie in speranta de a prinde cate ceva, drumul lui Radu pana la masina ca sa aduca un patent la -5 grade pentru a-l folosi la spart clestii si Ciup care era rupt de foame (noroc ca mi-e prieten de nu m-a luat la bataie) ne-au facut sa ne intrebam de ce se omoara oamenii sa manance asa ceva la restaurant? Si culmea, pe o caruta de bani! Baietii ne-au marturisit totodata ca data viitoare cand or sa manance crabi o sa fie cand o sa avem sclavi care sa le scoata carnea. Am avut vreo 3 kilograme de crabi si au mai ramas la final vreo 3 bucati. Din acestia le-am spus lui Ciup si Alina ca o sa facem o supa pentru a doua zi, dar sa nu vina satui... Acum lasand gluma la o parte a fost o experienta amuzanta, ne-am murdarit pana la urechi, am ras, am mancat (culmea, eu si Alina chiar ne-am saturat si le-am dat la baieti din portia noastra), baietii au mai cerut de mancare si totul a fost chiar foarte bun! Cu sau fara peripetiile noastre merita sa incercati acasa macar o data. Mai multe poze gasiti pe facebook pe pagina Momente in bucatarie (si daca tot intrati dati si Like).

Ingrediente: 3 kg crabi albastri, 500 paste, 5 rosii, 2 ardei rosii, 1 ardei iute, 1 ceapa, 200 ml vin, 3 linguri otet balsamico, 1 capatana usturoi, 100 ml ulei masline, suc rosii, sare, piper, curry, rozmarin, busuioc, cimbru

















Mod de preparare:
In primul rand se spala sub jet de apa rece foarte bine crabii. Eu am folosit chiar un burete de sarma pentru ca printre clesti erau niste alge care trebuiau indepartate. Am pus apoi crabii la fiert pentru 30 - 40 minute in apa cu otet, vin, busuioc si cimbru. Se tin crabii la fiert pana acestia isi schimba culoarea si se fac rosii. Cat timp fierb crabii punem pastele la fiert si pregatim sosul. Taiem rosiile, ardeii, ceapa cubulete si le dam pe foc la calit. Dupa ce ardeiul s-a inmuiat adaugam sos de rosii si lasam la fiert. Din capatana de usturoi facem un mujdei cu ulei de masline, in care adaugam ardeiul iute taiat rondele si busuioc. Pisam foarte bine sa se mai faramiteze ardeiul si adaugam peste sosul de rosii, ardei si ceapa. Amestecam bine si condimentam dupa gust cu sare, piper, curry si rozmarin. Lasam sa mai fiarba impreuna inca 5 minute apoi se poate opri si sosul.
Dupa cum vedeti in modul de prezentare, am servit crabii cu paste si sos. Noi, fetele, am avut rabdare sa scoatem carnita din crabi, am amestecat-o apoi cu pastele, sosul si am mancat pe saturate. Totusi nici nu vreau sa ma gandesc ce inseamna sa faci chiftele din carne de crab...
O zi minunata si spor la treaba!

P.S. (pentru baieti): Urmeaza o noua experienta cu raci!!!





vineri, 9 decembrie 2011

Supa crema de pastarnac, icre rosii si crutoane

In meniul de ieri s-a regasit pe langa delicioasa lasagna cu peste si spanac , o delicioasa supa crema. Am pornit de la ideea unei supe creme de post, dar apoi am zis sa fie garnisita si cu ceva peste. M-am apucat foarte entuziasmata de treaba si a iesit ceva deosebit de apetisant. Chiar daca are un nume sofisticat, pot sa va spun ca este o reteta extrem de simplu de facut. Cu aceasta reteta am sa particip si la Provocarea lunii Decembrie 2011 - "Dulce Romanie" gazduita de Brindusa. Provocarea Brindusei o reprezinta ghimbirul, de al carui gust sunt indragostita, si prajiturile de Craciun. Cu aceasta reteta am sa raspund doar primei provocari, dar urmeaza sa revin in forta cu prajiturile! Imi cer scuze pentru calitatea pozelor si sper ca Mosul sa imi aduca cat de curand un aparat nou!

















Ingrediente:
pentru supa: 5 bucati de pastarnac, 2 bucati praz (am folosit doar partea alba), 1 capatana usturoi, 1 bucata ghimbir, 5 linguri ulei de masline, 2 cuburi Delikat, 2 litri apa, sare, piper, rozmarin, tarhon, ulei, otet
pentru decor: crutoane, icre rosii, fasii praz

Mod de preparare:
Curatam pastarnacul, prazul si le spalam bine in jet de apa. Intr-o oala punem apa si cuburile de Delikat pentru a obtine o supa de legume. Taiem prazul si pastarnacul rondele si le calim intr-o oala pana se inmoaie prazul. Ulterior turnam supa de legume peste legume si lasam la fiert timp de 40 - 50 minute pana pastarnacul a fiert bine. Cu cateva minute inainte de a opri adaugam usturoiul facut maioneza in care se adauga cateva picaturi de otet, ghimbir proaspat dat prin razatoare, rozmarin, tarhon si piper, toate dupa gust. Trebuie avut grija sa nu punem prea mult din fiecare intrucat prin fierbere gustul devine si mai intens. Dupa ce pastarnacul e fiert se paseaza bine legumele, iar daca considerati ca supa este prea groasa mai puteti adauga niste supa de legume. La mine nu a fost cazul. Se serveste cu crutoane si icre rosii asa cum spune si titlul postului. Eu nu am avut crutoane si am facut in casa. Am luat 3 felii de paine, le-am taiat cubulete si le-am pus intr-o tigaie in care am pus 2 linguri de ulei de masline. In 2 - 3 minute crutoanele erau gata si au avut un gust deosebit.
Va recomand cu drag aceasta supa cu textura fina, simplu de facut si rafinata in acelasi timp.
In speranta ca va place recomandarea mea va doresc o zi minunata!


joi, 8 decembrie 2011

Lasagna cu peste si spanac

Si astazi s-a mancat peste si ma tot gandeam ce sa pregatesc bun. Totusi nu vroiam sa merg la cumparaturi ca sa nu mai pierd timpul si sa folosesc ce am prin frigider, congelator. Am bifat pestele, am bifat spanac si mi-am zis sa fac o lasagna. Si uite asa, de la pranz am tot asteptat sa ajung acasa sa ma apuc de treaba. In schimb, m-am lungit cu tot ce am avut de facut si iata ca abia acum reusesc sa va scriu.
Acum o sa spuneti ca ma laud, dar lasagna mea a iesit absolut fenomenala si am mancat o portie mare asa cum o sa puteti vedea in fotografii. Pentru cei care doresc sa vada mai multe poze pot accesa pagina Momente in bucatarie de pe Facebook.

















Ingrediente: 700 g crap, 450 g spanac (eu am folosit la punga, tocat si congelat), 500 ml suc de rosii, 200 g file hering somonat, 3 linguri ulei de masline, 2 linguri ulei de peste, 4 catei de usturoi, 1 ceapa, sare, piper, cimbru, busuioc, jumatate pachet foi lasagna fara ou (cumparate de Ciup si Alina, carora le multumim pentru sprijin)

Mod de preparare:
Am pus crapul la fiert timp de 15 - 20 minute. Dupa ce a fiert crapul am scos oasele si am maruntit pestele. Intr-o tigaie se pun 2 linguri ulei de peste si adaugam crapul maruntit, il condimentam dupa gust cu sare, piper si calim putin pestele. Trecem la pregatit spanacul dupa ce s-a dezghetat. Turnam in tigaie 3 linguri de ulei de masline, adaugam spanacul tocat, ceapa taiata marunt, cateii de usturoi stiviti, sare, piper dupa gust si aproximativ 100 ml suc de rosii. Calim bine spanacul pana nu mai lasa zeama si dam apoi de pe foc. Eu am mai folosit pe langa crap si file de hering somonat pentru un gust mai deosebit pe care l-am taiat cubulete mici. Foile de lasagna se pregatesc conform indicatiilor de pe cutie. Acum putem trece la asamblarea lasagnei. Eu am folosit un vas yena pe care l-am uns cu ulei de masline. Punem primul stat de foi de lasagna (mie mi-au fost necesare 4 foi pentru fiecare strat), urmeaza un strat de spanac, un strat de peste maruntit peste care turnam suc de rosii, dupa care presuram jumatate din cantitatea de file hering maruntit. Urmeaza al doilea strat foi de lasagna, spanac, peste, suc de rosii, file de hering. Continuam cu ultimul stat foi de lasagna peste care turnam restul de suc de rosii ramas. Se introduce la cuptorul preincalzit pentru 30 - 40 minute.
Va doresc o zi minunata si spor la treaba!!

luni, 5 decembrie 2011

Mos Nicolae sau Mos Ciup?

Astazi este Mos Nicolae!!! E o sarbatoare pe care o iubesc atat de mult, cu farmec si multa magie. Imi aduc aminte si acum de serile copilariei, de nerabdarea cu care asteptam cadouri si de ghidusia cu care imi scoateam toate incaltarile, nu doar ghetutele, pentru a primi cadouri.
Pentru mine nici acum sarbatoarea nu si-a pierdut din farmec si inca il astept pe Mos Nicolae. Diferenta este ca bucuriile de acum sunt percepute altfel, valoarea cadoului nu este cea materiala, ci cea sentimentala. Bucuria este si mai mare atunci cand cei dragi se gandesc la tine, cand se gandesc ce te-ar putea incanta si ce mic sau mare cadou te-ar face fericit.

















In ultimii ani, Mos Neculai nu a insemnat numai cadouri, ci si ziua de nastere a lui Ciup. Dar acest an este si mai special, pe langa cadouri, ziua lui Ciup, avem inca un motiv de sarbatoare. Probabil va intrebati care ar putea fi acela! Care altul decat victoria Stelei impotriva lui Dinamo, tocmai pe Stefan cel Mare. Avand toate aceste evenimente la un loc ma gandeam ca ziua de 6 Decembrie a acestui an sa o intitulez Mos Ciup. Motivele sunt simple: 1. E ziua lui Ciup; 2. Steaua a castigat; 3.Ciup este fan Steaua, s-a rugat si s-a bucurat pentru victorie; Concluzia: Ciup este cel "responsabil" cu victoria Stelei, deci el e Mosul (avand in vedere ca Steaua nu a mai castigat de 7 ani in Stefan cel Mare).
Lasand gluma la o parte ii spun La Multi Ani lui Ciup si il asteptam cu mult drag pe Mos Nicolae! Pe langa bradutul acela pe care il astept, imi doresc ca Mosul sa fie darnic si sa imi mai faca surprize. Eu i-am pregatit Mosului un tort simplu (din piscoturi stropite cu whisky, crema finetti, frisca din smantana), dar cu drag.
Pe langa cadourile materiale, va doresc ca Mos Nicolae sa va aduca multa dragoste, speranta si noroc!

sâmbătă, 3 decembrie 2011

Saramura de crap

In seara aceasta va invit la saramura. Mie personal imi place foarte mult saramura si nu ma pot opri la prima sau la a doua farfurie niciodata. Pestele poate fi pregatit in mai multe feluri, la gratar, la cuptor sau prajit, dar in aceasta seara am optat pentru cel la gratar. Va recomand sa consumati saptamanal peste pentru continutul redus de colesterol, dar si continutul de acizi omega 3 si 6.

















Ingrediente: 2 kg peste, 5 ardei grasi, 8 rosii, 100 ml ulei, 100 - 150 ml otet (dupa gust), 1 lingura de bulion, 300 ml suc de rosii, 2 legaturi patrunjel, 1 capatana de usturoi, 1 ardei iute, 2 foi de dafin, sare, piper boabe

Mod de preparare:
Se pregateste intai pestele la gratar. Eu l-am tinut aproximativ 5 minute pe fiecare parte si am presarat putina sare pe peste. Trecem apoi la pregatirea legumelelor pentru saramura. Ardeii si rosiile se taie cubulete. Curatam usturoiul si facem din el maioneza. Intr-o oala de 10 litri punem 6 litri de apa, legumele taiate, usturoiul maioneza, restul de ulei, otetul, bulionul, sucul de rosii, o legatura de patrunjelul maruntit, ardeiul iute, foile de dafin si piper boabe. Lasam la fiert cam 30 - 40 min (pana fierbe ardeiul). Dupa adaugam pestele, sare dupa gust si mai lasam sa fiarba 10 minute la foc potrivit. Am servit cu mamaliguta, mujdei de usturoi si un pahar de vin alb.
O seara placuta!!

vineri, 2 decembrie 2011

Sushi time

Va spuneam aseara pa facebook ca astazi o sa fie o postare cu peste. E putin impropriu spus, caci principalul ingredient al sushi-ului este orezul, combinat cel mai adesea cu peste crud. Am optat pentru acest preparat intrucat nu am facut niciodata pana in prezent si in al doilea rand pestele pregatit la cuptor, prajit, saramura sau chiar frigarui le-am gatit de nenumarate ori. Mie personal imi place foarte mult sushi-ul. Exista un intreg ritual de preparare, dar si de servire a acestuia. Astazi am sa prezint doar doua tipuri si anume rulouri infasurate in foi de alge marine presate.

















Ingrediente: 4 foi nori, 200  orez, 100 g somon, 30 g icre rosii, 20 bucati surimi, 1 castravete, 1 ardei rosu, 1 morcov, 6 linguri otet, 2 linguri zahar, 2 linguri sare, sos soia, sos wasabi




Mod de preparare:
Pentru inceput va spun ca eu am folosit orezul pe care il aveam in casa, dar exista un orez special pentru sushi. Totodata mai sus am mentionat la ingrediente otetul, zaharul si sarea. Aceste ingrediente le-am amestecat pana s-a dizolvat zaharul si sare si le-am turnat peste orez. La sushi se foloseste orezul acrit cu otetpe care il gasiti in supermaket-uri. O sa mai aveti nevoie de o planseta de bambus cu care sa rulati foile nori.
Si acum sa va zic cum am procedat. Foarte simplu! Fierbem orezul si il lasam sa se raceasca dupa care turnam amestecul de otet preparat, amestecand cu grija. Castravetele, morcovul, ardeiul se taie felii subtiri pe lung. Trecem la pregatirea efectiva a rulourilor. Pe foaia nori se pune orez, iar intr-una din margini punem felii de morcov, castravete, ardei, surimi sau/si somon. Pentru doua din foile nori am pus somon, iar pentru celelalte doua rulourile au fost fara somon intrucat am pus deasupra icre rosii.
Cu ajutorul plasetei de bambus rulam bine pentru ca rulourile noastre sa aiba consistenta. Se taie rulourile asa cum considerati de cuviinta si se servesc cu sos de soia amestecat cu wasabi.
Va doresc sa incercati acasa, caci nu este prea mult de munca, ci putina indemanare la a face rulourile. Va mai recomand ca ingrediente tonul, scoicile, creveti, avocado..toate delicioase.
Pofta buna!

P.S. o parte din poze sunt facute de Ciup


joi, 1 decembrie 2011

La multi ani Romania!

Ma bucur ca dupa aceasta perioada de pauza revin chiar de ziua Romaniei! Asta pentru ca eu ma mandresc cu tara in care m-am nascut si iubesc tot ce ma inconjoara. Aici m-am dezvoltat si aici am invatat sa gatesc, romaneste in primul rand, cu ajutorul mamei, matusilor mele, prietenilor mei. Drept urmare m-am gandit sa ii multumesc printr-un tort de post, caci suntem in postul Craciunului.































Ingrediente: 
pentru blat: 4 cani si jumatate de faina, 1 cana si jumatate de ulei, 1 cana si jumatate de zahar, 3 cani de apa, 3 lingurite cu sare, 2 plicuti praf de copt, colorant alimentar
pentru creme: 2 creme de vanilie D'Oetker, 500 ml lapte de soia
pentru decor: 1 glazura ciocolata D'Oetker

















Mod de preparare:
Intai am pregatit blaturile pentru tort prin amestecarea ingredientelor. Am impartit in 3 cantitatea rezultata si am amestecat-o pe fiecare in parte cu colorant alimentar. Am tapetat o tava cu faina si am dat la cuptor circa 30 minute pentru fiecare blat in parte.
Cremele le-am facut conform indicatiilor de pe plic, doar ca am folosit lapte de soia pentru a fi de post. Vreau sa va zic ca nu am simtit nici o diferenta de gust fata de cele la care folosesc lapte. Am folosit doar 2 creme, una in care am adaugat colorant galben si una in care am adaugat colorant rosu (din pacate aceasta a iesit mai mult roz decat rosu asa cum mi-as fi dorit). Am montat tortul, iar la final am turnat glazura deasupra! Un tort usor de facut, delicios, un tort pentru Romania.
La multi ani Romania!!!!!!